Er de norske hunderasene i fare?

Valg av hunderase har en tendens til å følge mote og trender. Når kjente personer velger en bestemt hunderase, tar det som regel ikke lang tid før “alle” vil ha hunder av samme rase. Hvorfor er det egentlig slik? Bør ikke valg av hunderase være basert på hvilken hund som passer best til deg? Hvorfor ikke velge en hunderase som er utrydningstruet. Da får du en hund ikke så mange har, og du kan bidra til å redde hunderasen.

De fleste norske hunderaser er truet

Det er sju hunderaser som regnes som norske hunder, og hele seks av disse rasene er utrydningstruet. Bare den grå elghunden finnes i stort nok antall til at rasen ikke er truet. Det skyldes først og fremst at dette er en god og populær jakthund. Slik burde det ikke være, for de norske hunderasene er godt tilpasset et liv i norsk klima.

Brukshunder

Norske hunderaser er først og fremst brukshunder. Kanskje det er derfor mange ikke velger norske hunder når de skal kjøpe valp. Brukshunder er ikke egnet til å ligge på sofaen og late seg. De må aktiveres. Men det er både morsomt og enkelt å gi hundene oppgaver som aktiviserer dem. Bruk mobilen til å finne tips til hundetrening, eller start med agility. Ha gjerne et ekstra iphone batteri i lomma når du går tur med hunden, slik at du alltid kan logge deg på internett og finne gode treningstips til hund og eier.

Familievennlige hunder

Flere av de norske hunderasene er familievennlige og er gode vakthunder. De passer fint inn på en gård, eller dersom du bor landlig til. Noen av dem vil kanskje mistrives i en trang leilighet, fordi de ikke får utfolde seg slik de trenger. Men hvis du klarer å holde hunden aktivisert, vil en norsk hunderase være et godt valg. Det kan være litt vanskelig å finne valper av noen norske hunderaser, ettersom det er ganske få avlshunder igjen. Hvis du vil starte med hundeoppdrett, kan det derfor også være lurt å velge en norsk hunderase. Bare sørg for at hundene har en god stamtavle når du skal selge valper.