Chihuahua – en liten hund med stor personlighet

Chihuahua blir av mange omtalt som veskehunden. Kanskje ikke uten grunn, siden disse hundene faktisk fint får plass i en veske. Dette er en perfekt hund for de som bor i små leiligheter, og som ønsker en hund som er lett å ta med seg. Uten at dette er 100 % sikkert, så tyder mye på at rasen opprinnelig er fra Mexico, fra distriktet med samme navn. Man mener at de er etterkommere av den meksikanske toltec-hunden, som levde helt tilbake på 800-tallet.

Chihuahuaen ble av aztekerne ansett som hellig, og ble av den grunn ofte benyttet til offer til gudene. I 1884 begynte forretningsmenn i Mexico med salg av chihuahuaer til turister, og det var på den måten at rasen også fikk fotfeste i USA. Det ser ut til at Europa hadde sitt første møte med denne lille hunden lenge før det, da man tror at spanske conquistadorer brakte dem med seg hit allerede på 1500-tallet. Likevel var det ikke før i 1948 at United Kennel Club anerkjente den som rase, etterfulgt av FCI i 1959.

Chihuahuaens utseende

Disse hundene er meget små, og veier som regel mellom 1,5 – 3 kilo. Hodet er stort i forhold til resten av den muskuløse kroppen. De kommer i nesten alle slags farger, og kan være både langhåret og korthåret.

Omsorg for en chihuahua

Det er en vanlig misforståelse blant folk at chihuahuaen er sårbar mot sykdommer og mat. Selvfølgelig kan også disse bli syke, men generelt sett har de ikke flere begrensninger enn en hvilken som helst annen hund. På grunn av den lille kroppen og lave fettprosenten klarer ikke chihuahuaen å regulere kroppstemperaturen like godt som større hunder.

Derfor er det viktig at den får på seg en liten genser når dere skal gå tur på kalde vinterdager. Mange liker å kle opp chihuahuaen sin i flotte antrekk og kostymer til ulike anledninger. Vår anbefaling er å la det være, da hunder generelt ikke liker å bli «stæsjet» opp. Så la halloween kostyme være forbeholdt mennesker, og la hunden din få være nettopp en hund.

Personligheten til chihuahuaen

Mange ser nok på chihuahuaen som en gneldrete og lite medgjørlig hund. Dette er dessverre et ufortjent rykte. Grunnen til at disse hundene ofte kan oppføre seg sånn er fordi eierne ikke har gitt den grundig opplæring. Dessverre tar eiere av små hunder litt lett på oppdragelsen, siden de er enkle å håndtere ellers. Men sannheten er at de trenger like mye dressur og opptrening som en hvilken som helst annen hund.

Og får den det, vil den kunne oppføre seg eksemplarisk. Så det er altså ikke hunden sin skyld om den ikke vet hvordan den skal oppføre seg ordentlig. Den har antagelig ikke fått tilstrekkelig opplæring. Chihuahuaen er kjent for å være sta, men de kan også være veldig kjælne. De er veldig vare, og vil straks stikke av om de opplever noe som truende.