Disse hunderasene er ulovlige i Norge

Vet du hvilke hunderaser som regnes som så farlige at det er ulovlig å eie dem i Norge? I denne artikkelen skal vi se nærmere på rasene det gjelder.

Noen hunderaser er for farlige

Mange mennesker er redde for hunder. Dette kan komme av opplevelser fra barndommen eller et møte med en sint hund. Selv om de aller fleste hunder er menneskets beste venn, finnes det unntak. I norsk lov finnes både en hundelov og en forskrift om hunder som definerer hvilke hunderaser som er ulovlige å eie i Norge. Denne forskriften forbyr også blandinger av de forbudte rasene. Fellesnevneren for de ulovlige hunderasene er et svært aggressivt gemytt. En annen blanding det er fullstendig forbud mot er blandingsraser der en hund er krysset med en ulv, uansett blandingsforholdet.

Disse rasene er ulovlige

I Norge er det vedtatt forbud mot seks hunderaser. De fleste av disse rasene er også forbudt i mange andre europeiske land.

  • Dogo argentino. Dette er en muskuløs hund som opprinnelig kommer fra Argentina. Selv om den ofte er snill med mennesker den kjenner, kan den være aggressiv mot andre. Den er også lite kontrollerbar i nærvær av andre hunder og er svært dominerende.
  • Tosa Inu. Tosa inu er en rase som ble avlet frem i Japan på 1800-tallet. Dette var opprinnelig en rendyrket kamphund.
  • Tsjekkoslovakisk ulvehund. Hunderasen ble avlet frem som et eksperiment på 1950-tallet, da en schäfer ble krysset med en ulv.
  • Pitbullterrier. Denne bullterrierrasen ble avlet frem i USA til bruk som gårdshund og kamphund. Den er fremdeles svært populær i statene. Pitbullterrier er forbudt i Norge. Disse hundene ble nemlig brukt i hundekamper og var populær blant kriminelle.
  • Amerikansk staffordshire terrier. Denne rasen er kanskje bedre kjent som amstaff. Rasen ble avlet opp i USA som jakt- og gjeterhund. Disse er forbudt på grunn av slektsbåndene til pitbullen.
  • Fila brasileiro. Fila brasileiro er en mastiff med opprinnelse i Brasil. Denne hunderasen er svært uredd og ofte mistenksom overfor folk den ikke kjenner.